Almanya Bayern Eyaletinin ilk Minareli Camisi.
Bayerns erste Moschee mit einer Minarette seit 1996.
Cemiyetimizin Tarihçesi
Yıl 1973, Lauingen ve çevresinde çalışan Türk İşçilerinin birleşme, dayanışma ve yardımlaşma amacı ile kurulmuştur.
İlk kuruluşu halen Augsburg’da bulunan Ahmet Eren’in Başkanlığında, Talip Uğurlu, Halim Aytan, Mustafa Kaya, Kemal Şener ve diğer 12 kişinin teşebbüsü ile, o günün zor şartlarında, kendi aralarında topladıkları 1500 DM ile kurulmuş olup, bugünkü duruma gelmiştir.
Geçmişten günümüze Cemiyetimize Başkan olarak, yönetimde görev alan herkese, hizmetlerinden ötürü Teşekkür ederken, ölenlere rahmet ve yaşayanlara sağlıklı uzun ömürler niyaz ederiz.
Ayrıca hoşgörülü Lauingen Halkına, Toplumuna ve özellikle (zamanının) Belediye Başkanı Sayın Georg Barfuß'a, Kültür alışverişini ve Sosyal Entegrasyonu desteklediği için sonsuz Teşekkür ederiz.
Hicret Camii Lauingen Yönetim Kurulu
Bilindiği gibi Avrupa'ya atmışlı yıllarda işçi olarak gelmeye başlayan vatandaşlarımız, bu tarihten itibaren bu ülkede yaşamaya başlamışlardır. Müslüman Türk toplumu arasından ayrılmış bu insanlar, beş vakit ezanın kulakları çınlattığı, kandillerin gönülleri aydınlattıgı, bir çok çirkin işin kamu ahlakı baskısıyla işlenmediği, her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmış, evliya otağı, yiğitler bucağı, Allah aşıklarının ve gönül erenlerinin eksik olmadığı manevi değerlerle yoğrulmuş bir iklimden gelmişlerdi.
Bilinçi değillerdi ve ilk yıllar bir başıboşluk içerisinde geçmişti. Cehaletin kurbanı olan insanlarımız bir batağa saplanıvermişlerdi. Kulaklarına ilk giden ses ezan, aldıkları ilk gıda besmeleli, anne sütü olan bu insanlarımız yaptıkları yanlışlıklardan kurtulmanın yollarını aramaya başladılar. Bu bütün Almanya genelinde böyleydi. Ve hiç değilse Cuma, Bayram, Terafih namazlarını kılabiliriz ümidiyle bodrum katları mescid yapılıvermişti.
Lauingen Hicret Camii'nin mazisi de böyle başlamıştı. Yetmişli yıllar böyle geçmişti. Seksenli yıllara gelindiğinde bir kısım vatandaşlarımız çocuklarını getirmişler ve artık yanlız değillerdi. Her boyutuyla çocuklarının istikballerini düşünen bu insanlarımız ilk etapta fahri Kur-an kursu faaliyetine girmişlerdi.
Seksenli yıllarda fahri Hocalar tutulmuş Cemiyetlerinin bir odası mescid olmuştu. 1984 yılında resmi ilk din görevlisinin gelmesiyle, müstakil bir Cami binası arayışına girişilmiş, ve 86-87 yıllarında Cemiyet ilk defa bir bina satın almış, bu binayı Cami ve Kur-an kursu faaliyetlerinde kullanmıştı.
Geç kalınmış olmasına rağmen bu durum pek hayırlı olmuş ve bu günler için bir temel teşkil etmiştir. Cami ve Cemaat faaliyetlerinin gelişiminde bu binanın alınışı çok önemli rol oynamıştır. 90 lı yılların başında zihinlere yerleşen bir bina alımı ve yapımı fikri 92 yılında verilen kararla nihayet bulmuştur. Belediyeden 1761 metrekare arsa aynı yıl otubeş bin DMark'a alınmıştır. Bu arsa üzerine 300 metrekare genişliğinde üç kat olmak üzere Kültür Sitesi temeli 19 Haziran 1993 tarihinde atılmıştır.
Vatandaşlarımızın yardımlarıyla 45 bin DM'a alınan eski bina 75 bin DM'a Belediyeye satılmıştır. Ayrıca Lauingen Belediyesi 100 bin DM yardımda bulunmuştur.
hinzufügen eines Hicret Moschee Ditib Lauingen-stadtplans zu ihrer webseite;
Wir verwenden Cookies und andere Tracking-Technologien, um Ihr Surferlebnis auf unserer Website zu verbessern, Ihnen personalisierte Inhalte und gezielte Anzeigen anzuzeigen, unseren Website-Verkehr zu analysieren und zu verstehen, woher unsere Besucher kommen. Datenschutz-Bestimmungen